КАЖИ ДА!

Кога да кажем „ДА“, когато всъщност искаме да кажем „НЕ“?

В: Често не мога да кажа „Да“ на това детето ми да опита нещо, защото не мисля, че ще вземе правилното решение. Какво да направя?

О: Няма нужда винаги да казвате „Да“! Малките деца се нуждаят от сигурни граници, в които могат да експериментират. Бъдете спокойни, че като техен родител Вие знаете какво е най-добро за тях. Все пак, ако страховете Ви ви подтикват да казвате „Не“ по-често, отколкото е необходимо, може би е време да помислите за по-позитивен и забавен подход.

Децата, които непрекъснато чуват „Не“, не могат да се насладят на приключенията, които изграждат тяхната увереност и стимулират самостоятелното им израстване. За щастие има подходи, с които можете да контролирате ситуацията, без да давате отрицателен отговор. Вместо да казвате: „Не стой прав във ваната“ например, използвайте позитивни инструкции като „Винаги сядаме във ваната, защото е много хлъзгаво!“. Избирайки позитивен подход към детските експерименти, ще помогнете на малчуганите да добият увереност в себе си!


Кога да кажем „ДА“ на лудориите?

В: Трябва ли да кажа „Да“ на детето си, ако иска да направи някоя лудория?

О: Малките деца имат таланта да се забъркват във всякакви приключения и игри и това е част от естествената им потребност да опознават света. Те ще продължат да изследват, с или без вас, затова е по-добре да ги насочите така, че да го правят безопасно. Така несъмнено ще им бъдете по-полезни, отколкото ако просто да казвате „Не“ на всичко.

Разбира се, трябва да се съобразявате с това какво е подходящо да учат според възрастта и физическите им възможности. Въпреки тези ограничения обаче, ако им показвате как да се справят с по-рисковани занимания, ще им помогнете да изградят самочувствие, че могат да се справят с различни ситуации. Ако искат да изкачат сами стена, да се покатерят на дърво или да се търкалят по хълм – кажете „Да“ и им покажете как да го направят безопасно.


Кажете „ДА“ на смелите деца

В: Моето 3-годишно дете е истински смелчага! Винаги подскача наоколо и тича с всички сили към опасностите. Не искам страхът ми да го ограничава, но и постоянно се притеснявам.

О: Чудесно е, че детето ви е любопитно и с приключенски дух! Децата, които сами изучават средата около себе си, разкриват неща за себе си, израстват самостоятелни и уверени.

Все пак не е лесно, когато за пети път за деня ви се налага да ги спасявате от опасност. Ако имате възможност, заведете детето си на място, подходящо за игри, където безопасно може да изпитва своите сили и граници.

Добър вариант е и да запишете децата си на гимнастика или друго спортно занимание. Така дори най-малките ще се научат как да падат безопасно и да се движат така, че да развиват координацията и двигателните си способности.


Кога да кажете „ДА“ на времето пред екрана?

В: Наистина не искам да казвам „Да“ на видео игрите, таблета, телефона и т.н. Какво мога да направя?

О: Днес всички сме наясно, че новите технологии имат както предимства, така и недостатъци за нашите деца, но от вас зависи да решите в каква степен искате те да присъстват в дома ви. Магията на ранното детство се случва далеч от екрана, затова, ограничавайки времето пред телевизора или таблета, вие запазвате радостта на детето от откритията, които прави, докато опознава света.

Когато децата станат малко по-големи – 5-6-годишни, е напълно естествено да започнат да се интересуват от технологиите, които родителите им използват, или да искат да гледат това, което гледат връстниците им. Децата очакват от вас да поставите границите, така че да се знае колко време и какво съдържание е приемливо да гледат. Предложете на децата алтернативни занимания – забавлявайте се с интересни и стимулиращи дейности, чрез които могат да се забавляват и да учат едновременно. Така ще създадете ценни семейни спомени, но няма и да ги ограничавате.


Кажете „ДА“ на силната воля на детето

В: Независимо дали казвам „Да“ или „Не“, моето малко дете си прави каквото си иска. Какво да направя?

О: Дете със силна воля, което се съпротивлява на вашите команди? Супер! Е, добре, може и да не мислите така, когато 3-годишната ви дъщеря яде само от розовата купичка, която не можете да намерите в момента. Имайте предвид обаче, че тази съпротива е конструктивна и е нормална част от детското развитие. Така детето се опитва да отстоява своята индивидуалност и да упражнява контрол върху своя свят.

А случвало ли ви се е 5-годишният ви син да отказва да се качи в колата, за да отиде на детска градина? Помислете си за чувствата му. Може би за него промяната е стресираща и тъй като му липсват вербални умения, за да изрази чувствата си, така показва съпротивата си. Не отговаряйте със същата раздразнителност и гняв, а се опитайте да разведрите обстановката с чувство за хумор или разсейте детето с музика или игра. Не отстъпвайте от своите правила и граници – вие командвате парада, но давайте на детето възможност да избира между различни алтернативи, за да усеща, че упражнява своите правомощия.


Защо казването на „ДА“ не означава, че „печелим“ повече любов от децата?

В: Ако казвам на сина ми по-често „Да“, дали ще ме обича повече?

О: Любовта не е рационална емоция, така че не е свързана с конкретен брой положителни или отрицателни отговори. Вашите деца имат нужда да чувстват, че могат да ви се доверят и че вие знаете кое е най-доброто за тях. Понякога това означава да им кажете „Да“, за да могат те да експериментират и изследват света. А друг път – да им кажете „Не“, защото знаете, че заниманието не е подходящо за тях.

Понякога изглежда по-лесно да поемете по пътя на най-малкото съпротивление и просто да кажете „Да“, защото искате детето ви да бъде доволно. Децата обаче имат нужда родителите им да определят граници и са много по-щастливи да експериментират в тези граници. Страхувате се, че ще се разочароват или ще се сърдят? Недейте. Въпреки че изглежда по-лесно винаги да казвате „Да“, детето ви ще го приеме като липса на подкрепа от ваша стана в справянето с нови ситуации.


А кога да казваме „НЕ“?

В: Вярвам, че това да казвам „ДА“ на детето ми, е позитивно и има образователен ефект. Дали все пак не трябва да казвам „Не“ понякога и кога

О: Да, разбира се! Родителите винаги могат да казват „Не“, когато сметнат, че е необходимо. Не забравяйте, че всички деца имат нужда от граници.

Съществуват редица отговори и изрази, които може да използвате, за да сте сигурни, че детето няма да се почувства наранено. Кажете „Не“ с приятелско изражение и внимателен тон, за да покажете, че не сте ядосани или критични.

Ако например вашето 5-годишно дете иска да ви помогне в готвенето, но точно сега сте много изморени или заети, вместо да кажете „Не“, обяснете на детето си, че утре ще бъде много по-добре да готвите или че искате първо да направи списък с продуктите за готвене. Така им предлагате и алтернативно занимание и казвате „ДА“ на друга вълнуваща за тях активност.