КАЖИ ДА!

Важността от рециклирането и интрересни практики с Дино

Важността от рециклирането и интрересни практики с Дино

Количеството боклук, което хората произвеждат, се увеличава с бързи темпове, което прави още по-наложително вземането на спешни мерки за опазване на околната среда. В този контекст темата за рециклирането вече не е непозната концепция и за щастие, става все по-разпространен начин с малки ежедневни действия да подпомогнем общата ни цел като човечество – да се грижим за планетата и нейното здраве. Нещо повече – рециклирането е важно за околната среда, но и за нас самите.

От юли 2021 г. навлизат и нови регулации в Европейския съюз с идеята именно заедно като общество да се справим с нарастващата заплаха, надвиснала над биоразнообразието и природата. За тази цел в сила влизат регулации, забраняващи пластмасата за еднократна употреба в страните членки. Защитата на околната среда и в частност на водните басейни е ключова причина за новите правила. Близо 80% от отпадъците във водите се състоят от пластмаса – множество от която е за еднократна употреба – и често бива поглъщана от морките животни. Микрочастици от нея достигат така дори до храната ни.

В този контекст се появяват все повече продуктови алтернавни решения, а компаниите стават все по-иновативни. Водени от желанието ни да допринасяме към създаването на едно по-зелено бъдеще за нас и цялата планета, ние в Danonino също внесохме промяна в едни от любимите продукти от портфолиото ни – лимитираната серия лятно Danonino. Вече всички наши опаковки през топлите месеци, ще идват с подарък дърверна лъжичка, която е много по-устойчив вариант и може да бъде използвана многократно. А замразяването и превръщането на Danonino в ледено изкушение е не по-малко лесно с нея!

Ето и няколко допълнителни причини от нас, които да ви окуражат да забравите оправданията и да направите малка стъпка в подкрепа на природата:

 1. Опазваме околната среда

Вече го споменахме, но каква по-добра причина от това да станете част от глобалната кауза да опазим нашата планета и нейното безкрайно природно богатство? Може да започнете с нещо малко като например това дазамените найлоновите торбички с текстилна за многократна употреба. Вече има толкова много различни варианти, че устойчив и удобен избор, този вариант ще добави и модерен акцент към визията ви.

 1. Борим се с глобалното затопляне

Рециклирането може да намали неблагоприятните ефекти от глобалното затопляне. Чрез изгарянето на редица масови отпадъци като пластмаса и автомобилни гуми например в атмосферата се отделят редица вредни емисии. При рециклирането, от друга страна, този процес е сведен до минимум, а отпадъците се регенерират като полезни продукти с по-малко въздействие върху околния свят.

 1. Информиран избор за едно по-устойчиво бъдеще

За да успеем в тази кауза, е много важно да си изградим по-устойчиви навици и целенасочено да правим този избор всеки ден. Стартирането с нещо малко като разделно събиране на част от боклука вкъщи или носенето на храна на работа/училище в кутия за многократна употреба например, може да бъде страхотна първа стъпка в тази насока. Нещо повече, често така хората започват да се интересуват повече от темата, стават по-информирани и намират нови и нови начини да живеят по-екосъобразно.

Колкото и да е малък, приносът на всеки към проблема с боклука и неговите решения е важен, а последиците са за всички, тъй като замърсяването застрашава не само физическото, но и психичното ни здраве.

Идеи за рециклиране на кофички с Danonino

 

 

Хранилки за птици от рециклирани кофички Danonino

Необходими материали

 •         Любим цвят кофичка на Danonino;
 •         Ластици;
 •         4 бр. клечки от сладолед;
 •         Въженце (конец).

Дино обича да показва полезни практики, с които децата да се забавляват. 😊

Малчуганите, освен че ще се насладят на любимото си Danonino, ще направят красиви кофички, от които врабчета, лястовички, гълъби, ще могат да се хранят.

Първата стъпка е да се направи квадратна форма от клечки за сладолед – ако искате да е по-цветна и шарена, можете преди това да си ги оцветите. Хубаво е да се оразмерят спрямо кофичката, за да е сигурно, че ще си паснат. С помощта на ластиците, можете да ги захванете. Финално остава да сложите въженцето, което ще ви служи, за да окачите хранилката на балкона или на някое клонче от дърво. Така ще можете да се грижите за любимите животинки.

 

Цветната градина на Дино

Необходими материали

 •         Кофички от Danonino;
 •         Ножичка;
 •         Лепенки/ Хартия, с която да си направите формички;
 •         Лепило;
 •         Почва за растения;
 •         Малко цвете или семена за цветя.

 

Винаги е по-красиво, когато има цветя. Дино ще випокаже как да се запазят шарените кофички от Danonino, превръщайки ги в красиви саксии.

Малчуганите могат да започнат веднага след като се насладят на Danonino и измият своите кофички. Следващата стъпка е да се подготвят лепенките или изработените от вас формички от цветна хартия. Украсете всяка кофичка, като използвате лепило. Идва и най-красивата част, напълнете кофичката с почва за растения и присадете приготвеното цвете, или пък добавете семената и поливайте редовно.

Готово! Имате си собствена саксийка с цвете, за която да се грижите. 😉