КАЖИ ДА!

Да научим децата да бъдат отговорни

Да научим децата да бъдат отговорни

Когато оставяте децата да правят сами различни неща, им помагате да развият житейски умения. Не говорим само за изпълняването на разни задачи, а и за отношението, за гордостта от това, че се справят сами. Колкото по-голяма свобода даваме на децата си, толкова по-уверени в себе си растат те. Кога обаче да започнем да оставяме децата да поемат отговорност? Колкото по-рано, толкова по-добре!

Често самите деца ни показват, че е дошло подходящото време. Малките деца например обичат да ви носят телефона, когато звъни, и много се радват, когато ги похвалите за това. Бутането на количката в супермаркета също е ясен знак, че децата искат да помагат и да поемат отговорност, така че ги окуражавайте да вършат повече неща от ранна възраст. Не забравяйте, че дори чрез малките и лесни задачки, които поверявате на децата си, всъщност ги подготвяте да се справят сами, когато пораснат.

Може да развивате самоувереността на децата в ежедневни ситуации. Ако пътувате с автобус до парка например, нека те сами купят билетите от шофьора. Оставете ги да ви заведат по пътя до магазина, да помогнат със слагането на масата за вечеря, да кажат кой къде да седне. Така ще видят, че им имате доверие. Помолете децата си да Ви помогнат с оправянето на леглото. Покажете им как се прави и ги оставете да опитат. Похвалете ги за свършената работа.

Използвайте тези споделени моменти, за да говорите за отговорностите и подчертайте, че е важно и справедливо всеки да изпълнява своите задължения у дома, в училище или на работа.
Участието в домашните задължения и във взимането на решения ще се превърне в навик на децата, което е още една крачка към развиването им като уверени и отговорни личности.