КАЖИ ДА!

Удивителни факти за 5 от най-често срещаните обитатели на полето

Удивителни факти за 5 от най-често срещаните обитатели на полето

Макар през зимата полето да стои красиво и необезпокоявано, по време на летния сезон то оживява и се изпълва с живот. Десетки животински видове правят полето свой дом през лятото и живеят в него. Някои от тях са добре познати, а други не чак толкова. Независимо от това, всички те допринасят за красотата и разнообразието му.

Някои от по-известните животни, живеещи на полето, са и герои в лятната ни кампания. Ето защо искаме да ви разкажем повече любопитни факти за пчелите, калинките, мишките, зайците и пеперудите.

Трудолюбивият помощник на човека – пчелата

Днес този малък приятел обитава всички континенти без Антарктида и е считан за едно от най-старите животни на света. Най-старият фосил на пчела е намерен в Ню Джързи и е на цели 150 млн. години! Ползите, които пчелите носят, са много. Те не само правят мед, но и опрашват растенията, което е много важно за техния живот. Също така:

 • Точно както хората, пчелите имат умението да запомнят обекти, образи и цветове, независимо от това, че мозъкът им представлява само около 0,01 част в сравнение с човешкия.

 • Пчелите притежават 170 рецептора за мирис, като тяхното обоняние е толкова прецизно, че могат да разграничат един от друг стотици различни растения.

 • Те са много бързи! Една пчела може да развие скорост до 65 км/ч, ако е без товар. Това се случва, благодарение на техните 4 крилца, които се движат приблизително 11 400 пъти в минута.

 • Пчелите танцуват. Всъщност това е техният начин да комуникират една с друга и могат да се разберат дори и при пълен мрак. Чрез танц пчелите-разузнавачи съобщават на пчелите-събирачи за потенциално растение, съдържащо нектар.

 • Пчелите никога не спят. През целия си живот, продължаващ между 3 и 6 седмици, те никога не заспиват, а работят денем и нощем. От там идва израза „работлив като пчела“.

Калинките – любимите ни бръмбарчета

Те са любими на всички – децата ги гонят, възрастните ги снимат, дори често носим техните шарки на дрехите си. Знаеш ли обаче, че:

 • В света може да различим над 5000 вида калинки. Има 2-точкови, 10-точкови, 14-точкови и даже 24-точкови калинки, като по тяхната шарка можем да разберем към кой вид принадлежат.

 • Освен красиви, шарките на калинките са и предупредителни. Те са съобщение за останалите животни, че калинките са лоши на вкус. Това е така, защото веднъж почувствали се застрашени, те отделят мазна, лоша на вкус течност от краката си.

 • Калинките живеят навсякъде. Освен полето, те обитават бреговете на реки, градски паркове, гори и т.н.

 • Те са много издръжливи. Калинките могат да преминат над 120 километра със скорост от 25 км/ч. При това без да спират.

Мишките – игривите животинки

Макар често да се плашим от тях, мишките са много интелигенти животни и страхотни ученици. Точно както кучетата, те учат нова информация много бързо и дори могат да запомнят команди. Също така са и социални животни – чувстват се щастливи, когато живеят в група с други мишки, а се оказва, че могат да бъдат и чудесни домашни любимци. Чувал ли си още, че:

 • Мишките имат гъдел. Учени са установили, че когато са гъделичкани или си играят, мишките издават звуци, наподобяващи човешки смях.

 • Имат хигиенни навици. Забелязано е, че мишките поне веднъж дневно изпълняват собствен ритуал по почистване на козинките си.

 • Любвеобилни са. Да, точно така, изобщо не се шегуваме! Много стопани на мишки могат да потвърдят, че техните мишки се сгушват в скута им и търсят комфорт.

 • Мишките притежават чувство на емпатия – когато една от тях изпитва болка, останалите се притичват на помощ и се опитват да помогнат.

 • Те общуват помежду си. Мишките използват вокални сигнали, за да си говорят, а освен това те се боричкат и си играят. Дори могат да се чувстват самотни, когато са изоставени от останилите мишки.

Зайците – любимите приказни герои

Тези красиви животинки, за които сме чели в десетки приказки, са удивителни. С дългите си уши, които могат да достигнат 1/3 от дължината на тялото им, пухкави козини и сладки муцунки, те са едно от любимите животни на мнозина. А приятелският им характер ги прави и чудесни домашни любимци. Освен това:

 • Те могат да скачат до 1,5 метра дължина. А когато са щастливи, те изпълняват празничен “бинки” скок – най-общо казано „ритат“ въздуха, като вдигат лапите си точно по средата на тялото си.

 • Зайците мъркат! Те правят това, когато се чувстват щастливи или им е комфортно – точно както другите пухкави същества от семейство котки.

 • Те също са много социални животни. Затова живеят в групи под земята, като изкопават мрежа от подземни канали, оформяйки мини-лабиринт.

 • Очите на зайците са почти от двете страни на главата им. Това им позволява да виждат с почти 360-градусово зрение, като така могат да видят всички потенциални опасности.

 • Техните зъби не спират никога да растат. Гризането на трева, клони и корени не позволява на растящите през целия им живот зъби да станат твърде дълги.

Пеперудите – красивото творение на природата

Една индианска легенда гласи, че ако имаш най-съкровено желание, трябва да хванеш пеперуда и да го споделиш с нея. Истинските желания винаги трябва да останат скрити, за да не се погуби магията на силата им. А пеперудите не могат да говорят – те не издават и звук дори. Ако искаш желанието ти да се сбъдне, трябва първо да уловиш пеперуда и да ѝ го прошепнеш, а след това да я пуснеш на свобода. Така желанието ти ще полети и ще достигне до знанието на Великия Дух. А той ще ти го сбъдне, защото си повярвал и защото си подарил свобода. Чувал ли си още, че:

 • Освен че не говорят, пеперудите не могат и да чуват. За сметка на това, те са толкова чувствителни на движения, че усещат всяка малка вибрация.

 • Част от техните вкусови рецептори се намират на задните им крака – с тях те проверяват дали дадено листо е добро за хранене на гъсениците и за снасяне на яйца.

 • Пеперудите нямат бели дробове. Те дишат през малки отворчета, подобни на тръбички, разположени на корема им.

 • Те виждат едва на 4 см, благодарение на своите две очи, всяко от които е снабдено с 15 фоторецептора. Те използват своето зрение, за да си намерят подходящ партньор от същия вид.