КАЖИ ДА!

Дигиталните устройства - подходящи за игри, но и трупане на знания

Дигиталните устройства - подходящи за игри, но и трупане на знания

Дигиталните устройства са неизменна част от живота на съвременния родител. Затова е важно да можем умело да ги използваме както за забавление, така и за да насърчим децата да научават нови неща.

Кои дигитални устройства са подходящи за вашите деца? С малчугани на възраст между 3 и 6 години може да започнете да играете видео игри – така те ще „открият“ своя състезателен дух, но ще разберат и какво е спортсменство. Таблетът е достатъчно голям и същевременно достатъчно лек, за да се държи лесно от детските ръце. Потърсете подходящи игри и атрактивни картинки и звуци, които ще помогнат на децата да научат буквите, да смятат елементарни задачки.

Активностите с двупосочна комуникация също са страхотни за развиване на говорните умения на малчуганите. Дейности, които стимулират мисленето, като пъзели и игри за памет, са забавни, а дигиталните домашни любимци учат децата на грижовност. Приложенията за рисуване и композиране на музика пък са чудесен начин за развиване на креативността. Възможностите са безкрайни!

Телевизията също може да бъде добър вариант за почивка за децата, но е важно да имате контрол над съдържанието. Старайте се да гледате филмчета заедно с малчуганите, вместо просто да им позволявате да го правят самим. Така ще видите как реагират на случващото се. В някои анимации, дори тези за най-малките, има някаква форма на насилие (между котка и мишка, например). Това смущава ли ги? Обяснете им, че това, което става в анимационните филми, не е истина, че никой не е наранен, че в реалността не е редно да нараняваш хора или други същества. Освен анимации, може да се поинтересувате и от предавания, които насърчават креативността на вашите деца – кулинарни или арт програми. Малчуганите биха могли да си осигурят половин час забавление и чрез предавания, които ги вдъхновяват да пеят или танцуват, докато гледат.

Макар дигиталните устройства да са добър вариант децата да са тихи и кротки, не оставяйте те да са единственото средство, чрез което децата учат и изследват света. Защо да не комбинирате дигиталния свят с реалния? Ако децата ви направят снимки на насекоми или цветя с вашия смартфон, след това може заедно да потърсите информация за тях онлайн.

Както при всички други занимания обаче и тук трябва да поставите граници – определете времето за дигитални устройства в зависимост от възрастта на децата и не забравяйте, че ключът се крие в баланса.