КАЖИ ДА!

Игри и играчки, независимо от пола

Игри и играчки, независимо от пола

Не всяко момиче обича розово и не всяко момче харесва синьо! Същото важи и за игрите и играчките – не е ли по-добре да оставим децата сами да изберат с коя играчка или на какво да играят, независимо какъв е полът им? Ето няколко съвета как да окуражите децата си да се чувстват по-комфортно, когато играят с каквото са избрали сами, и да ги насърчите да правят собствен избор.

Въображението е основен елемент в игрите и дава чудесна възможност на децата да се освободят от предопределените от пола им роли. Всички деца обичат света на фантазията, а всичко блестящо и цветно е безкрайно интересно. Защо вместо Вие да решавате с кои играчки и на какво да играят децата Ви, не ги оставите да изберат сами? Тъй като рекламите обикновено ни казват кои играчки и игри за кой пол са, помогнете на децата си, като пренебрегнете това, което показва рекламата. Постарайте се да не предопределяте кои играчки са за тях и създайте пространство в дома си, където няма стереотипи. Всеки може да участва тук – мама може да се поизцапа малко и да ремонтира колата, а татко – да сложи престилка и да изглади!

Доста често малките деца имитират родител или по-голям брат или сестра от противоположния пол – оставете детето да поеме естествения си ход. Ако вашето малко момиченце иска да играе футбол с по-големия си брат, купете ѝ футболен екип и насърчете нейната любознателността. По същия начин, ако синът ви иска да танцува балет като по-голямата си сестра, защо не? Когато не поставяте под въпрос избора на детето си, то може да изследва повече възможности, да опознае по-добре себе си, да открие по-лесно своето място в света.