КАЖИ ДА!

Домашните любимци - верен приятел и мечта на децата

Домашните любимци - верен приятел и мечта на децата

Да имаш космат четириног приятел или златна рибка без съмнение има своите предимства за децата. Ще имат нов приятел, самочувствието им ще се повиши, ще научат много за любовта. Това е добре, но какво става с храненето, чистенето, обучението и грижите за този нов приятел? Преди да вземете домашен любимец вкъщи, първо научете децата каква отговорност означава това. Ето и няколко съвета в тази насока.

Кажете на децата си да си представят, че любимото им плюшено мече трябва да се храни и разхожда всеки ден, иначе ще се разболее. Малчуганите не бива да забравят да водят Мечо на разходка и всяка седмица да го къпят. Мечо трябва да си има място за сън. Попитайте децата си дали Мечо няма да тъгува, ако го оставите сам за известно време или какво ще прави, докато те са на училище. Обсъдете и по-далечното бъдеще. Например: „Кой ще се грижи за Мечо, когато отидем на почивка?“. Така децата ви ще разберат, че домашният любимец има свои нужди, за да се чувства добре, също като нас.

Друг вариант е да поверите на децата ви грижата за някое разстение. Обяснете им, че растенията също като хората и животните се нуждаят от вода, храна, топлина, въздух и светлина. Направете опит със зрънца от леща – тя покълва лесно и расте бързо, ако се грижиш за нея. Вземете един портокал, разрежете го на половина и го издълбайте. Нека децата сложат памук в двете половини на портокала, да го намокрят с вода и да сложат зрънца от леща. Обяснете на малчуганите си, че трябва да поливат семената всеки ден. След една седмица ще видят, че, когато се грижат за семенцата, те покълват и растението е добре, и обратното – когато не се грижат, растението увяхва и посърва. Кажете на децата си, че и с домашните любимци е така и някои се нуждаят от повече грижи, отколкото други.

С тези уроци ще подготвите децата си за отговорността да имат домашен любимец и те ще станат по-самостоятелни и по-внимателни.