Балансирано хранене при децата

Важността от рециклирането

Важността от рециклирането

Количеството боклук, което хората произвеждат, се увеличава с бързи темпове, което прави още по-наложително вземането на спешни мерки за опазване на околната среда. В този контекст темата за рециклирането вече не е непозната концепция и за щастие, става все по-разпространен начин с малки ежедневни действия да подпомогнем общата ни цел като човечество – да се грижим за планетата и нейното здраве. Нещо повече – рециклирането е важно за околната среда, но и за нас самите.

От юли 2021 г. навлизат и нови регулации в Европейския съюз с идеята именно заедно като общество да се справим с нарастващата заплаха, надвиснала над биоразнообразието и природата. За тази цел в сила влизат регулации, забраняващи пластмасата за еднократна употреба в страните членки. Защитата на околната среда и в частност на водните басейни е ключова причина за новите правила. Близо 80% от отпадъците във водите се състоят от пластмаса – множество от която е за еднократна употреба – и често бива поглъщана от морките животни. Микрочастици от нея достигат така дори до храната ни.

В този контекст се появяват все повече продуктови алтернавни решения, а компаниите стават все по-иновативни. Водени от желанието ни да допринасяме към създаването на едно по-зелено бъдеще за нас и цялата планета, ние в Danonino също внесохме промяна в едни от любимите продукти от портфолиото ни – лимитираната серия лятно Danonino. Вече всички наши опаковки през топлите месеци, ще идват с подарък дърверна лъжичка, която е много по-устойчив вариант и може да бъде използвана многократно. А замразяването и превръщането на Danonino в ледено изкушение е не по-малко лесно с нея!

Ето и няколко допълнителни причини от нас, които да ви окуражат да забравите оправданията и да направите малка стъпка в подкрепа на природата:

  1. Опазваме околната среда

Вече го споменахме, но каква по-добра причина от това да станете част от глобалната кауза да опазим нашата планета и нейното безкрайно природно богатство? Може да започнете с нещо малко като например това дазамените найлоновите торбички с текстилна за многократна употреба. Вече има толкова много различни варианти, че устойчив и удобен избор, този вариант ще добави и модерен акцент към визията ви.

  1. Борим се с глобалното затопляне

Рециклирането може да намали неблагоприятните ефекти от глобалното затопляне. Чрез изгарянето на редица масови отпадъци като пластмаса и автомобилни гуми например в атмосферата се отделят редица вредни емисии. При рециклирането, от друга страна, този процес е сведен до минимум, а отпадъците се регенерират като полезни продукти с по-малко въздействие върху околния свят.

  1. Информиран избор за едно по-устойчиво бъдеще

За да успеем в тази кауза, е много важно да си изградим по-устойчиви навици и целенасочено да правим този избор всеки ден. Стартирането с нещо малко като разделно събиране на част от боклука вкъщи или носенето на храна на работа/училище в кутия за многократна употреба например, може да бъде страхотна първа стъпка в тази насока. Нещо повече, често така хората започват да се интересуват повече от темата, стават по-информирани и намират нови и нови начини да живеят по-екосъобразно.

Колкото и да е малък, приносът на всеки към проблема с боклука и неговите решения е важен, а последиците са за всички, тъй като замърсяването застрашава не само физическото, но и психичното ни здраве.