Балансирано хранене при децата

Д-р Мария Николова: “Млякото и млечните продукти са незаменима храна за децата”

Д-р Мария Николова: “Млякото и млечните продукти са незаменима храна за децата”

Д-р Мария Николова е лекар и диетолог с богат опит. Завършва медицина през 2004 г. в Медицински Университет – София, като 2001 – 2002 година се е обучавала в Медицински Университет – Виена, Австрия. Специалност  „Хранене и диететика”  е защитила през 2008 г. в МУ – София. От 2005 година работи в Катедра „Хигиена, Медицинска Екология и Хранене” към МУ – София като асистент. През 2018 г. успешно защитава докторат на тема: „Проучване на серумните нива на 25(ОН) витамин D при лица със затлъстяване и наднормено тегло и връзката с хранителния прием, антропометрични и метаболитни показатели“. Обучава студенти по медицина, дентална медицина и фармация по хранене и хигиена и лекари, специализиращи „Хранене и диететика“.  Има над 80 научни участия и публикации  у нас и в чужбина. Научните й интереси са в областта на новоразвиващото се направление от науката за хранене – нутригеномика и нутригенетика, а така също затлъстяване и свързаните с него метаболитни заболявания, микродефицитни състояния, хранене и имунитет, хранителни алергии и интолеранси, детско хранене, оценка на хранителен прием и хранителен статус.  Работи като диетолог от 2005 година.  Член е на български и международни научни организации.

– Д-р Николова, на какво трябва да наблягат родителите, когато съставят детско меню?

– Здравословното, балансирано, разнообразно хранене е определящ фактор за здравето, адекватния растеж и развитие на децата. Нещо повече, бих добавила и отговорно хранене, защото в детска възраст се възпитават нагласите и вкусовете към определени храни, изграждат се хранителните навици за здравословен модел на хранене, изгражда се и се утвърждава здравословния избор на храни. Храната трябва да осигурява всички хранителни вещества (макро и микронутриенти), в адекватни количества за съответната възраст, посредством пълноценен и добре балансиран избор на хранителни продукти от всички хранителни групи.

– Има ли храни, характерни за нашите географски ширини и кухня, които е важно да присъстват в режима на едно дете?

– Както споменах няма само един единствен хранителен продукт или хранителна група, които да включват всички вещества в количества, които са необходими за организма. Храните биха могли да се разделят в 6 основни групи в зависимост от това на кои хранителни вещества са основни източници – зърнени храни; плодове и зеленчуци; мляко и млечни продукти; месо, риба, яйца, бобови храни, ядки и семена; добавени мазнини; захар, захарни продукти и сладкарски изделия, като за децата от изключително значение е ежедневно в менюто им да присъстват храни от първите 4 хранителни групи. Балканската диета, типична за нашия регион, предлага изобилие от разнообразни зърнени храни (различни типове хляб), кисело-млечни продукти (киселото мляко стои в основата на балканската диета и е естествена функционална храна), бобени храни и типичните български плодове и зеленчуци. Храненето на децата трябва да се съобразява с традициите на нашия балкански регион и е важно да присъства ежедневно в менюто киселото мляко (или друг кисело-млечен продукт), различни видове хляб, плодове и зеленчуци.

– Как бихте определили ролята на млечните продукти? Често има противоречиви мнения по въпроса, но какви са ползите от включването им в храненето на нашите деца?

– Млякото и млечните продукти са незаменима храна за всички възрасти, но особено за децата. Категорично няма научно обосновани доводи относно разпространяващите се становища за вредното въздействие на млякото и млечните продукти, включително и при най-малките. В противовес на тези погрешни мнения, смятам че прясното и киселото млякото, различните типове сирена, кашкавали, извара, сметана и пр. продукти на млечна основа, трябва да присъстват в ежедневното меню на децата. Те са източник на калций, калий и магнезий, като са в оптимално физиологично балансирани съотношения. Доставят пълноценен протеин, фино емулгирани млечни мазнини, млечна захар (лактоза), мастноразтворими (А,D,E) и водноразтворими (B1, В2, С, РР) витамини.

– Кой е оптималният начин да включваме млечните храни в менюто и на кои техните вариации да заложим? До колко възрастта на детето има значение?

– Ежедневната консумация на мляко и млечни продукти в достатъчни количества е важен компонент на храненето на децата – източник на пълноценен протеин, млечни мазнини, лактоза. Калцият е необходим за нормалния растеж и развитие на костите при децата.

В менюто на децата трябва да присъстват всички млечни продукти. Пълномасленото мляко доставя значителни количества мазнини има оптимално съдържание на мастноразтворими витамини, заради което се препоръчва за по-малките деца, както и използваните млека да бъдат обогатени с витамин D с оглед намаляване риска от дефицит на този витамин. Препоръчва се постепенното въвеждане, след 3-годишна възраст на мляко и млечни продукти с намалено съдържание на мазнини, за да се контролира и приема на мазнини в границите на препоръчителния дневен прием, като след 5-6 годишна възраст се препоръчва все по-често да се предпочита мляко с 1,5-2% масленост и да се избират по-нискомаслените варианти на сирена и кашкавали, да се ограничава сметаната.

Киселото мляко е източник на млечнокисели бактерии, които се определят като пробиотици – това са живи микроорганизими, които са еднакви или подобни на микроорганизмите намерени естествено в човешкото тяло. Живите култури в киселото мляко подобряват разграждането на лактозата, при лица, които изпитват затруднения с разграждането ѝ. Ежедневно се препоръчва децата да консумират поне 350-400 г прясно или кисело мляко и 35-40 г сирена, извара, кашкавал.

– Споменахте калция – колко важен е той за развитието на децата? От кои храни могат да си го набавят?

– Калцият е необходим за нормалния растеж и развитие на костите при децата. Но освен това участва в процеса на делене и специализация на клетките и проявява ред биологични ефекти в организма на хората – има роля за съсирването на кръвта, участва в съкращенията на мускулите и пренасянето на нервните импулси. допринася за нормалната функция на храносмилателните ензими, необходим е за поддържане на нормалното състояние на зъбите. Усвояването на калция в стомашно-чревния тракт зависи от неговото съдържание и биодостъпност в хранителния продукт, както и от витамин D статуса на организма, нивата на магнезий. Сред най-добрите хранителни източници на калций са прясното и киселото мляко и млечните продукти.. Трябва да бъдем особено внимателни с високия прием на сол и натрий от различни други хранителни източници, тъй като високият прием на натрий води до засилено излъчване на калция с урината и загуби на минерала. При децата в сравнение с възрастните, се наблюдава значително по-ефективно и високо всмукване на калция, поради по-високите потребности от минерала в детска възраст (препоръчителният среднодневен хранителен прием на калций при деца на 3 до 10 годишна възраст е 800 мг, от 10 до 19 годишна възраст е 1150 мг).

– Какъв според Вас трябва трябва да бъде един балансиран детски хранителен режим? Можете ли да ни дадете примери, които ще са полезни за родителите?

Препоръките трябва да са категорично съобразени с възрастта, пола, нивото на физическа активност на детето, наличие на придружаващи заболявания. Но задължително трябва да са предвидени 3 основни хранения и за предпочитане 2 подкрепителни закуски. Като енергията за деня трябва да се раздели приблизително по следния начин в рамките на деня: закуската да осигурява около 20% и никога да не се пропуска; обядът да е основното хранене и да доставя около 30-35% от енергията; вечерята да не е късна и да е 25%; останалото се поделя между сутрешната подкрепителна закуска (около 5%) и следобедната подкрепителна закуска (15-20%). Старайте се ежедневно да включвате разнообразни пресни зеленчуци и плодове както към основните, така и подкрепителните хранения. За предпочитане е да са сезонни плодове и зеленчуци. Да присъстват ежедневно в менюто кисело и прясно мляко и млечни продукти, поне 2-3 пъти в седмицата риба, 4-5 пъти/седмично постни меса, яйцата да се предлагат поне 1-2 пъти като основно ястие и по-често като част от закуските, поне 2 пъти в седмицата бобена храна като основно ястие, пълнозърнестите зърнени продукти, включително пълнозърнест хляб поне в едно от храненията на ден. Да не се забравя достатъчния прием на вода – поне 6-8 чаши на ден, равномерно приемани през целия ден.

Примерно детскo меню за един ден:

  • Закуска: Сандвич с пастет от маслини и домати и чаша айрян.
  • 1-ва междинна закуска: Сезонен плод
  • Обяд: Салата зелена с репички; Мусака с картофи и свинска кайма; Плодова салата; хляб пълнозърнест
  • 2-ра подкрепителна закуска: кисело мляко
  • Вечеря: Печена риба с пюре от зеленчуци, салата пресни краставици и филийка хляб.