Балансирано хранене при децата

Киселото мляко и детското хранене

Киселото мляко и детското хранене

Кои характеристики на киселото мляко го превръщат в незаменим продукт от детското меню?

Киселото мляко е уникален продукт, който има много добри хранителни свойства и е подходящо допълнение към балансирания хранителен режим. Основание за това ни дават наличието на специфичните бактерии в него - Бактериус булгарикус и Стрептококус термофилус.

Кисело (квасено) или прясно краве мляко?

Основният процес в превръщането на прясното в кисело мляко е ферментацията, а основният действащ фактор - млечно-киселите бактерии. Първоначално основната цел на подкиселяването е била да се получи по-фина и по-мека белтъчна съставка. Впоследствие се установява, че квасеното мляко има редица важни свойства. Млечно-киселите бактерии в него потискат развитието на гнилостните микроорганизми, поради което киселото мляко е по-трайно и по-малко изложено на бактериално замърсяване и разваляне.

Кога е най-добре да въведем киселото мляко в храненето на детето?

Отговорът ми е конкретен - към 8-ия месец на бебето. Защо ли? В тази възраст детето е захранено и в менюто му присъстват само две млечни хранения. Точно тогава е подходящо да въведем киселото мляко. Имаме два начина на въвеждане. Единият е то да присъства като добавка след основно хранене, например на обяд или вечер. Другият е изцяло две хранения да бъдат с кисело мляко. Нека да се уточним и за някои техники на въвеждането на киселото мляко в тази възраст: то не се разрежда и не се подслажда. Въвежда се изцяло, а не на малки порции.

Каква е ролята на киселото мляко в менюто на децата?

Наблюдавам тенденция сред моите колеги педиатри все повече да се съветват младите родители да въвеждат в менюто на децата си кисело мляко. Това се дължи на съдържащите се в него бактерии - Лактобациликус булгарикус и Стрептококус термофилус.

Какво кисело мляко да купуваме на подрастващите деца?

Много е важно родителите, преди да изберат даден продукт, да се информират за качеството му, за съдържанието и количеството на бактериите, както и за наличието на токсични вещества и консерванти.

По кое време от деня е най-подходящо да го предложим?

Както споменах, препоръчвам киселото мляко да бъде включено след 8-месечна възраст. Тогава в менюто на бебето присъстват само две млечни хранения - сутрин и вечер преди лягане. Ето тях може да ги заместим с кисело мляко, защото то ще засища повече растящия детски организъм. В по-голяма възраст киселото мляко го предлагаме като добавка след основните хранения. Ориентировъчното му количество е около 400 грама за ден. Много се радвам, че през последните години ние преоткрихме този продукт. Киселото мляко е важен елемент от храненето на нашите деца, а и на българите като цяло.