Балансирано хранене при децата

Каква е връзката между нарушения сън и детското хранене?

Каква е връзката между нарушения сън и детското хранене?

Повече по темата споделя д-р Марио Янакиев, специалист по детски болести

Понякога родителите не забелязват, че децата имат нарушен нощен сън, а това може да се превърне в тенденция. Ние, като педиатри, непрекъснато се сблъскваме именно със случаи, при които спокойствието и сънят са дефицит.

Тъкмо са приключили коликите при бебето, трудното и болезнено поникване на зъбките и затруднението при захранването и изведнъж се появява проблем – неспокоен нощен сън. За този феномен споделят поне 80% от родителите. Разбира се, те имат своите теории: „прорязване на поредното зъбче”, „емоциите от деня или нещо друго”.

Ключова причина за неспокойния сън при децата обаче може да бъде хаотичното хранене. Храненето  след  третата  година  е изключително важно както  за растежа и развитието на детето, така и за формирането на правилни навици. Ако до тази възраст неспокойствието и безсънието му може да се свърже с много фактори, то в този период неправилната диета може да бъде основна причина за този дискомфорт при най-малките. А непълноценният сън води до раздразнимост и хиперактивни прояви през деня.

Какво съветваме ние, педиатрите? Отделяме много време в детската консултация всеки месец, за да съставим правилния режим на хранене на малкото дете. Съветът ми е в по-късна възраст хранителните режими на малчуганите да съдържат всички основни хранителните групи. Важен елемент, който не бива да бъде пренебрегван, са млечните продукти, които съдържат необходими за растежа и развитието на детето  микро и макроелементи. Разбира се, както при всички продукти, изключително важно е те да отговарят на всички стандарти. Продуктите от гамата на Danonino са добра опция за включването на разнообразни млечни продукти в детското меню, защото съдържат не само калций, но и витамин D, който допринася за нормалното  усвояване на калция.* Продуктите са одобрени и от Българската педиатрична асоциация.

*Разнообразното и балансирано хранене и здравословният начин на живот са от важно значение.